НАПИСАТИ НАМ
13
.
10
.
2023

Поза межами транзакцій: на що звернути увагу в UX/UI-дизайні у ніші фінтех

Mobile App Marketing
UX/UI
Web-дизайн
ЗМІСТ

Чи замислювались ви над тим, наскільки важливими є UX/UI для вебсторінок та застосунків у ніші фінтех? 

За даними Forrester добре продуманий UI може підвищити конверсію вашого вебсайту на 200%, а кращий UX-дизайн здатен підвищити конверсію до 400%.

Грамотно спроєктований застосунок для фінансових послуг може стати вашим найефективнішим маркетинговим інструментом, але для цього він повинен бути зрозумілим, простим та візуально естетичним.

Як дизайн сайту у фінансовій ніші може викликати довіру, залучати користувачів та конвертувати відвідувачів на відданих клієнтів. Розбиралися разом з Євгеном Івлієвим, керівником відділу UX/UI в Promodo.

Основні складові якісного дизайну для фінтех-застосунків

Під час роботи над застосунком слід пам'ятати про ключові фактори, які роблять його дизайн зручним для користувача. Розгляньмо їх докладніше.

Безпека та SSL-сертифікація

Користувачі очікують, що їхні фінансові дані та операції будуть захищені від несанкціонованого доступу. Задача UX/UI — створювати відчуття надійності та безпеки завдяки використанню надійних методів автентифікації, шифрування даних та рекомендацій з безпеки.

Євген Івлієв
керівник відділу UX/UI в Promodo

Стосовно вебсайту, призначеного для надання фінансових послуг, необхідно переконатися, що він має чинний сертифікат SSL — цей «маленький замочок» у рядку браузера є важливим фактором довіри як для пошукової системи, так і для відвідувачів сайту. Використовуючи протокол Secure Sockets Layer (SSL), ви створюєте безпечне середовище для конфіденційних даних своїх користувачів. 

Простий та інтуїтивно зрозумілий інтерфейс

Фінансові послуги можуть бути складними для розуміння. Щоб всім користувачам, незалежно від рівня експертності, було зручно користуватись ресурсом, важливо дотримуватися принципу «одного кліка» та мінімізувати кількість кроків для здійснення фінансових операцій.

Джерело: Dribble

UX/UI застосунку має бути простим та зрозумілим, містити чіткі інструкції та добре організований контент.

Чуйність мобільних пристроїв

Згідно з останніми даними аналітики, 56,96% інтернет-трафіку надходить з мобільних гаджетів. Тому чуйний дизайн фінтех-застосунку — це необхідність.

Зі зростанням популярності використання смартфонів у фінансовій ніші, UX/UI для фінтеху та банківських послуг має бути оптимізований для мобільних пристроїв. Мобільний дизайн повинен бути привабливим, зручним для користувача та чуйним до різних розмірів екрана.

Євген Івлієв
керівник відділу UX/UI в Promodo

Візуальна привабливість

Візуально привабливий дизайн не тільки привертає увагу користувачів, а й свідчить про турботу з боку компанії. Дизайн для фінтех-застосунків повинен привертати увагу якісними зображенням, відповідними колірними схемами та добре продуманими макетами. 

Із застосунками має бути цікаво працювати, тому провідні гравці у сфері обирають яскраві кольори та навіть елементи гейміфікації:

  • барвисті шкали прогресу та трекери цілей;
  • інтерактивні графіки та діаграми;
  • впізнавані анімовані персонажі й талісмани;
  • динамічні фони;
  • анімовані переходи;
  • настроювані теми.

Тільки пам'ятайте, що потрібно уникати візуального перевантаження та зберігати баланс.

Швидкість та результативність

Згідно зі звітом Kissmetrics, затримка відповіді сторінки на 1 секунду може призвести до зниження конверсії на 7%. Інше дослідження Unbounce показало, що затримка завантаження сторінки на 1 секунду може призвести до зменшення кількості переглядів на 11% та зниження рівня задоволеності клієнтів на 16%.

Переконайтеся, що ваш сайт оптимізовано для швидкого завантаження та докладіть додаткових зусиль задля виявлення й усунення помилок, які здатні викликати загальне невдоволення вашим продуктом.

Відповідність нормативним вимогам

Банківський сектор — це мінне поле нормативних вимог. Щоб уникнути юридичних проблем, переконайтеся, що дизайн вашого сайту відповідає чинному законодавству та правилам. До них належать правила захисту даних та конфіденційності (GDPR), а також стандарти доступності (WCAG 2.1).

А як щодо поточних тенденцій UI/UX у фінтех?

Оскільки світ UX/UI відносно новий, останні тенденції все ще перетинаються з чинними практиками, які ми перерахували вище. 

Далі розглянемо деякі з актуальних тенденцій, які визначають майбутнє дизайну фінансових застосунків.

Покращення якості обслуговування клієнтів

Фінансові організації зараз зосереджені на підвищенні якості обслуговування клієнтів. 

Для цього вони пропонують персоналізовані послуги, розробляють інтуїтивно зрозумілі користувацькі інтерфейси, спрощують складні процеси та забезпечують персоналізовану взаємодію.

Мобільний підхід

За прогнозами Juniper Research до 2024 року кількість користувачів мобільного банкінгу сягне 3,6 млрд осіб.  Саме час дотримуватись принципу «мобільність понад усе».

У відповідь на цю зміну парадигми фінансові застосунки розробляються з урахуванням принципу mobile-first. Це означає, що розробка застосунків для екранів більшого розміру, як-от планшети та настільні комп'ютери, здійснюється після створення мобільного інтерфейсу.

Ось кілька переконливих причин для виведення підходу mobile-first на перший план:

Зростання використання мобільних пристроїв

Понад половина вебтрафіку надходить з мобільних пристроїв. Це чітка ознака, що більша частина вашої аудиторії, найімовірніше, користуватиметься фінансовими послугами за допомогою мобільних пристроїв.

Підвищення якості клієнтського досвіду

Підхід, орієнтований на мобільні пристрої, гарантує, що ваш контент та елементи дизайну. Це означає швидкий час завантаження, інтуїтивно зрозумілу навігацію, читабельний текст та зручні кнопки.

Поліпшення SEO-рейтингу

З моменту переходу на першу мобільну індексацію Google здебільшого використовує мобільну версію контенту для індексації та ранжування. Сайт, оптимізований для мобільних пристроїв з більшою ймовірністю посяде вищу позицію в рейтингу, що підвищить його видимість для потенційних клієнтів.

Підвищення коефіцієнта конверсії

Адаптивні для мобільних пристроїв сайти — ключовий фактор конверсії відвідувачів у клієнтів. Згідно з дослідженням, мобільні сайти, що завантажуються протягом 5 секунд, мають майже вдвічі більший коефіцієнт конверсії, ніж ті, які завантажуються протягом 19 секунд.

Мінімалізм та простота в дизайні

Мінімалізм та чистота дизайну допомагають користувачам зосередитися на головному.

Не захаращені інтерфейси, зосереджені на основних функціях, підвищують зручність використання та свідчать про якість користувацького досвіду.

Візуалізація даних

Людський мозок обробляє зображення в 60 000 разів швидше, ніж текст, а 90% інформації, що передається в мозок, є візуальною. Саме тому ефективна візуалізація даних відіграє найважливішу роль у фінансових застосунках.

Подання складних фінансових даних у зрозумілій та наочній формі дає змогу користувачам швидко засвоювати важливу інформацію та ухвалювати зважені рішення.

Фінансові дані можуть бути складними для розуміння. UX/UI повинен забезпечувати зручну візуалізацію та аналітику даних, допомагаючи користувачам легко зрозуміти та проаналізувати свої фінансові показники.

Євген Івлієв
керівник відділу UX/UI в Promodo

Біометрична аутентифікація

Безпека — це не просто вимога до сучасних фінтех-застосунків, а критичне зобовʼязання, особливо у справах, пов'язаних з фінансовими послугами. До того ж нікому не подобається запам'ятовувати та набирати складні паролі. На допомогу приходить біометрична аутентифікація*.

*Біометрична аутентифікація належить до процедур безпеки, що використовують відмінні біологічні характеристики, такі як відбитки пальців, фіксація обличчя або райдужної оболонки ока. 

Існує кілька переконливих причин, через які цей метод стає дедалі поширенішим у дизайні користувацьких інтерфейсів.

Opus Research прогнозує, що до кінця 2023 року 1,9 мільярда користувачів використовуватимуть голосову біометрію для автентифікації в банківському секторі.

Чому біометрія стає дедалі популярнішою? 

Зручність для користувача

Біометричні методи забезпечують зручність авторизації користувача. Не потрібно запам'ятовувати паролі або відповідати на питання безпеки: швидке сканування відбитка пальця або обличчя — й ви в системі.

Швидкість

Біометрична аутентифікація виконується швидко та заощаджує час, порівняно з традиційною PIN-аутентифікацією.

Захист від шахрайства

Використання унікальних біологічних ознак значно знижує ймовірність шахрайства. За даними Biometrics Research Group, використання біометричної аутентифікації може скоротити кількість фінансових махінацій на 90%.

Підвищення довіри

Використовуючи сучасні методи захисту, ви показуєте своїм користувачам, що серйозно ставитеся до їхньої безпеки. 

Персоналізація та індивідуальний підхід

Дослідження, проведене компанією Epsilon, показало, що 80% споживачів з більшою ймовірністю матимуть справу з компанією, якщо вона пропонує персоналізований досвід. Саме тому розробка банківських проєктів передбачає включення функцій персоналізації.

Це можуть бути варіанти оформлення, теми, повідомлення або персоналізовані рекомендації, що ґрунтуються на перевагах та фінансових цілях користувача.

Користувачі у сфері фінтеху та банківської справи хочуть мати можливість налаштовувати роботу з продуктом відповідно до своїх потреб. UX/UI має надавати можливості персоналізації, як-от налаштування сповіщень, вибір показників, що відстежуються, та налаштування користувацького інтерфейсу.

Євген Івлієв
керівник відділу UX/UI в Promodo

Усі ці тенденції спрямовані на створення дизайну фінтех-застосунку, орієнтованого на користувача. Приділяючи особливу увагу простоті, аналітиці даних, зручності та безпеці, ви пропонуєте приємний та ефективний клієнтський досвід.

Ви не просто розробляєте продукт, а створюєте платформу, що залучає відвідувачів та спрощує їх повсякденне життя. 
Підпишіться
на розсилку
Дякуємо за підписку!
Упс! Щось пішло не так. Спробуйте ще раз
В закладки

ЗАХОЧЕТЕ ОТРИМАТИ ЮЗАБІЛІТІ АУДИТ ТА ПЕРСОНАЛЬНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ З UX/UI ДЛЯ СВОГО ПРОДУКТУ — НАПИШІТЬ НАМ.

Захочете отримати юзабіліті-аудит і персональні рекомендації для свого інтернет-магазину — напишіть нам.

Обговоримо ваш проєкт?
Надіслати заявку
Ваше повідомлення відправлено
Наш менеджер зв‘яжеться з вами найближчим часом.
Назад
Упс! Щось пішло не так. Спробуйте ще раз
ДОЛУЧАЙСЯ ДО
КОМАНДИ PROMODO ❤️
Надіслати заявку
Ваше повідомлення відправлено
Наш менеджер зв‘яжеться з вами найближчим часом.
Назад
Упс! Щось пішло не так. Спробуйте ще раз